Wat is supercompensatie?

Wat is supercompensatie?
Als je je lichaam goed belast, win je in rust energie terug.

Supercompensatie lijkt iets ingewikkelds in te houden, iets dat je nauwelijks kunt bevatten. Dat valt echter enorm mee.

Je komt het begrip soms tegen in de sportkolommen, bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen en de Tour de France. Supercompensatie is een bijzonder fenomeen uit de trainingsleer. In het kort komt het erop neer dat hoe beter je je lichaam belast, des te meer energie je uiteindelijk in rust terugwint.
Zo verschuif je ook het moment van verzuring tijdens het hardlopen. Je wordt minder moe en je houdt het tempo dat je had langer vol.

Effect
Supercompensatie is een natuurlijk gevolg van je trainingen. Je belast je lichaam en beschadigt daarbij weefsels. Het lichaam is echter in staat die schade zelf te repareren, als er voldoende brandstof (eiwitten!) aanwezig is. Bij een adequate belasting gaat het herstel zelfs ‘voorbij’ aan de oorspronkelijke situatie.
Als je dit proces goed in de vingers hebt, en jezelf dus niet te licht of te zwaar belast, zorg je daadwerkelijk voor vooruitgang.

Progressie boeken
De marges voor beginners, ten aanzien van te zwaar en vooral te licht trainen, zijn vrij ruim. Je zult zo snel vooruitgaan. Hoe beter je getraind bent, hoe moeilijker het zal worden de juiste trainingsdosis te hanteren en dankzij supercompensatie nog progressie te boeken.
Bedenk dat voor supercompensatie de trainingsdosis even belangrijk is als de (voldoende) hoeveelheid rust. Bovendien gaan je hart en longen sneller vooruit dan de kwaliteit van banden en pezen.

Bronnen: Runnersweb